Laundry SoapJeg elsker simpelthen tanken om at bruge kemikaliefrie produkter både af hensyn til mig selv og naturen. Derfor bruger vi også udelukkende Thieves Laundry Soap hjemme hos os, når vi vasker tøj. Hvorfor skulle vi dog anvende vaskemiddel smækfyldt med kemikalier som kan irritere vores hud, ophobe sig i leveren uden at kunne blive nedbrudt eller ligefrem forurene vores grundvand eller forgifte fiskene i havet?

Typisk, når jeg siger dette til folk, så fortæller de hurtigt tilbage, at de skam også bruger Neutral eller Änglamark som jo både er Svanemærket og godkendt af Astma Allergi Forbundet. Det er fuldstændig rigtigt, men det betyder ikke at produkterne er uden kemikalier! Begge produkter indeholder for eksempel SLS (Sodium Lauryl Sulfat og Sodium Laureth Sulfat), som er et kemisk skummemiddel hvis funktion er at opløse fedt og snavs. Det lyder jo meget godt det med at opløse fedt og snavs, men der er også en bagside af medaljen. SLS bruges ganske enkelt fordi det er billigt og så skummer det så dejligt, som vi jo er vant til at vores rengøringsprodukter skal. SLS kan bare også give hormonforstyrrelser, da stoffet kan opføre sig som østrogen og dermed påvirke blandt andet vores forplantningsevne. SLS optages meget nemt af cellerne i øjnene også selvom vi ikke får enten rengøringsmiddel eller nok nærmere shampoo i øjnene. SLS går i blodbanen, hvorfra øjnene optager det og dermed kan skade øjnenes funktion og udvikling. På længere sigt kan SLS også forårsage hårtab ved simpelthen at dræbe vores hårrødder. Huden er vores største organ og består blandt andet af et naturligt olielag, som SLS netop går ind og opløser og dermed fjerner dit naturlige forsvarsværk mod svamp og bakterier. Ligesom kemikalierne fra landbruget så ender SLS også i vores grundvand og forbliver i mange kommunale vandfilte uopdaget, så vi drikker det direkte fra vandhanen. SLS når også ud i åer og hav, hvor fiskene lever. Der er meget tale om for højt et kviksølv og blyindhold i de fisk, vi spiser. Du kan være ganske sikker på, at der også findes SLS i vores spisefisk grundet vores overforbrug af SLS. 

Hvorfor pokker tillader Svane Mærket og Astma Allergi Forbundet så SLS i de produkter, som de blåstempler? Mange kemikalier er i meget små doser højst sandsynligt ikke skadelige for os. Derfor har Svanemærket også sagt, at de ikke anser SLS for at være et sundhedsproblem. Problemet for mig er blot, at det jo ikke kun er i vores vaskemiddel, at vi finder og bruger SLS. Det er også i din shampoo, håndsæbe, kosmetik og rengøringsprodukter. Du kender sikkert udtrykket: Mange bække små gør en stor å. Så det er vigtigt at tale om bioakkumulering, for hvert eneste lille kemikalie er med til at gøre dit samlet indtag og forbrug af kemikalier større end du måske går og tror. Der mangler desværre stadig ordentligt forskning på dette område - hvad er langtidseffekterne når vi igen og igen fylder os med kemikalier som SLS? Så er det lige meget, at det enkelte produkt er godkendt af myndighederne, men du holder dig jo aldrig til blot dette ene produkt. Svanemærket godkender altså SLS i rengøringsprodukter, plejeprodukter og vaskemiddel, men det er ikke tilladt i tandpasta. Her bruger du nemlig produktet i munden, hvor de mest sarte slimhinder findes, hvorimod en shampoo hurtigt bliver skyllet ud. Jeg tænker blot, at Svanemærket jo så godt ved, at SLS måske ikke er 100% i orden, for hvorfor skulle det ellers ikke være okay at putte det i munden?

Summa summarum så kan du ikke gå ud fra, at produkter godkendt af forskellige instanser er kemikaliefrie. Det sagt så er disse produkter selvfølgelig langt bedre end andre produkter som ikke kan opnå et sådant blåstempel. Så må du selv vurdere, hvilken løsning der er bedst for dig og dine kære. Jeg vælger at gå all in og undgå alle de kemikalier som jeg overhovedet kan. Når selv de kloge folk ikke kan garantere at selv små doser kan have en negativ virkning, så gider jeg ikke gamble med mit helbred. 

Nå, det hele skal ikke handle om død og ødelæggelse, så jeg vil slutte af med at dele et par fif omkring Thives Laundry Soap. Der står på flasken, at der er til 21 vaske. Det skyldes at de kære myndigheder har indført en minimumsdosis på 45 ml pr. vask uanset hvilket vaskemiddel der er tale om. Nu er Thieves Laundry Soap jo noget anderledes end mange andre mærker, så der er overhovedet ikke brug for så meget vaskemiddel for at få tøjet rent. Den uofficielle anbefaling lyder på 15 ml pr. vask svarende til en spiseskefuld - det giver altså 63 vaske i stedet. Nu er jeg jo jyde og kan godt lide at spare og at tingene holder længe, så jeg fortynder faktisk mit vaskemiddel yderligere og skaber mine egne særlige blandinger. Jeg ved, at nogle deler en flaske vaskemiddel i 3, men jeg holder mig altså til kun at dele den i 2. Det vil sige, at jeg har en fuld flaske vaskemiddel og en helt tom. Så fordeler jeg først vaskemidlet i de to flasker. I begge flasker kommer jeg så en hættefuld (gerne to i min sportsvask) af Thieves Household Cleaner i. Dernæst tilsætter jeg æteriske olier efter lyst. Til min sportsvask kommer jeg Purification og citron i - nok omkring 15 dråber af hver. Til min almindelige vask kommer jeg som regel bergamot og lavendel i - nok omkring 10 dråber af hver og så lige 5 dråber Purification også. Du bestemmer selv, hvilke olier du har lyst til at bruge og hvor mange dråber der skal til. Til slut fylder du flasken op med demineraliseret vand, kommer låget på og ryster flasken stille og roligt. Til min opblandet vaskemiddel bruger jeg cirka 20 ml pr. vask. Det er sgi da dejligt nemt, opfylder mine særlige behov og er ikke mindst 100% kemikaliefri!

You have no rights to post comments