store essential oils 1I princippet behøver dette ikke være noget langt indlæg, for i bund og grund skal du blot opbevare dine olier uden for direkte sollys og på et tørt og ikke for varmt sted. Så simpelt er det i grunden, men lad os dykke lidt mere ned i dette emne.

Udover den korrekte placering af dine olier, så sørg også for at beholde låget på og gerne lidt stramt, når du ikke anvender olien. Æteriske olier består af meget små molekyler, som straks begynder at fordampe ved kontakt med ilt. Så hver gang du åbner for din flaske, vil olien stå parat til at springe ud. Kontakt med ilt kan også ændre konsistensen, duften og egenskaberne af din olie, så kom låget på så hurtigt som muligt efter anvendelse. 

Jeg har allerede sagt, at du skal holde dine olier uden for sollys, fordi varmen og UV-stråler kan ændre på oliens sammensætning og ligefrem forringe olien. Varmen vil også få din olie til at fordampe meget hurtigere, så du vil slet ikke få nok ud af din flaske. Så kom eventuelt olierne i en skuffe og lad for guds skyld være med at have dem liggende i en varm bil. 

Hjemme hos dig selv kan du roligt lade et par flasker indgå i din boligindretning. Selv har jeg fire flasker til at stå på gæstetoilettet, som folk er velkomne til at benytte. Flaskerne står godt sammen med en potteplante eller pyntegenstand og er en fin måde at vise omverden på, at du går ind for en grønnere og mere kemikaliefri verden. Bare sørg for at dine flasker ikke står et sted, hvor solen skinner direkte på. 

Til slut vender jeg lige et par spørgsmål, jeg af og til får fra folk. 

Kan jeg med fordel opbevare mine olier i køleskabet? Umiddelbart vil jeg sige nej, for olierne behøver slet ikke så lav en temperatur. Rent faktisk skal du helst tage din olie ud af køleskabet 12 timer før brug, så den opnår den rette stuetemperatur, hvor den virker bedst. Skulle du nu komme dine olier i køleskabet er det for at kunne opbevare dem ved en konstant temperatur, hvilket godt kan forlænge oliens holdbarhed, men det vil aldrig blive et hit hos mig.

Kan jeg bruge plasticbeholdere til mine olier? Nej, og måske et lille ja. Olierne er jo så potente, at de opløser plast, hvilket vi ikke ønsker. Så brug altid glas eller aluminium i stedet. Hvis du laver en forholdsvis tynd blanding af vand og olie - måske 40 dråber olie i 3 deciliter vand, så kan jeg personligt godt forsvare at komme det i en plasticflaske - alt efter hvad du skal bruge det til. Jeg ville bestemt ikke gøre det, hvis du har planer om at indtage det eller sprøjte det ud over dig selv. Hvis det i stedet er en duftspray til badeværelset, hvor du sprøjter ud i rummet, så ville jeg godt kunne finde på det. Den færdige blanding er primært vand og vil derfor ikke kunne opløse plasten i stor stil, men lidt kan måske blive opløst over tid - derfor vil jeg ikke bruge denne løsning, hvis jeg skal indtage olien. Jeg startede ud med plastik til nogle af mine blandinger, men nu til dags har jeg altså kun glas eller aluminiumsflasker. 

Skal olierne helst opbevares i mørkt glas? Ja, det skal de. De kommer også i mørkebrune flasker, fordi denne type glas beskytter olierne mod det værste dagslys, og dagslys kan jo altså i sidste ende ødelægge olierne. 

Kan jeg godt fryse olierne? Tja, alt kan vel kommes i fryseren, men med olierne kan det slet ikke anbefales. Et køleskab kan være okay, men ligesom for meget varme er skidt for olierne, kan for meget kulde have den samme egenskab. Så hold dem væk fra fryseren.

Jeg har nogle gange set, hvordan folk gemmer deres flasker væk og dermed glemmer at bruge olierne. Det må jo ikke ske, så få nu ikke olierne gemt fuldstændig af vejen. Opbevar dem hvor du typisk vil bruge dem og find så ud af, hvordan du bedst beskytter dem mod solen på dette sted. 

You have no rights to post comments