Lys1De fleste af os er vist allerede klar over, at de kære stemningsskabende lys ikke er den sundeste hyggeingrediens i hjemmet. Lys afgiver en masse partikler og sod - flere mener at de forurener mere end bilosen på H.C. Andersens Boulevard i København eller røgen fra en pakke cigaretter. Selv kan jeg snart ikke finde hoved og hale i debatten, for den ene undersøgelse hylder for eksempel bivokslys, mens en anden siger at denne type lys er de værste. 

Så hvad skal vi tro på, og skal vi gå efter de angivelige sundere palmevokslys, som i de fleste tilfælde stammer fra rovdrift på naturen? Egentligt ville jeg gerne lave mine lys ved hjælp af sojavoks, men det er godt nok en svær ressource at finde her i Danmark. Mit bedste bud var at købe det hjem fra England, men det er både dyrt i fragt og hvem af leverandørerne skal jeg stole på? Så mit valg er faldet på 100% naturlig og nedbrydelig elfenbensfarvet rapsvoks uden tilsætningsstoffer fra Urtegaarden (husk i øvrigt at deres olier er duft- og smagsolier og derfor ikke kan sidestilles med Young Livings terapeutiske olier). Rapsvoks siges at være på niveau med palmevoks og dermed noget "sundere" end for eksempel stearin og paraffin - om ikke andet så vokser rapsen på disse breddegrader, så allerede der kan vi spare både rovdrift på naturen og forurening fra lange transportafstande.

Nu vil jeg ikke bruge mere tid på at gøre mig klogere på det med voksen - i stedet skal vi i gang med opskriften til at lave dine egne lys. Du skal bruge:

  • Lysvoks (du skal bruge cirka dobbelt så meget voks som din beholder kan indeholde - til en beholder på 1 dl. skal du således bruge lidt under 2 dl. voks)
  • 1 tomt glas eller dåse til dit færdige lys - gerne 6-8 cm. i diameter (ved større bredde kan det blive nødvendigt med flere væger)
  • 1 væge på fod
  • 1 ildfast målebæger til at smelte voksen i
  • 1 ske til at røre rundt med
  • 1 pind/grillspyd til at hvile på kanten, mens den holder på vægen
  • Lim til at fæstne din væge til lysbeholderens bund
  • Eventuelt et par dråber æterisk olie (5-10 dråber pr. 200 gram lysvoks alt efter ønske)

Lys2Start med at veje lysvoksen op i dit ildfaste målebæger. Smelt voksen ved lav varme i et vandbad, mens du rører rundt fra tid til anden. Imens limer du vægen til din lysbeholders bund og ruller toppen af vægen om en pind, der skal hvile på beholderens kanter, så vægen holdes på plads. Det kan sikkert være en god idé at bruge en limpistol, for det er vigtigt at vægen står helt ret op. Når lysvoksen er smeltet, tages den af varmen og afkøles et par minutter. Hvis du ønsker at tilsætte en duft til dit lys, kommer du nu dine dråber i den smeltede voks, inden du forsigtigt hælder voksen i din lysbeholder. Du kan med fordel sørge for at have noget avispapir under dine tomme beholdere, så hvis du hælder lidt ved siden af, så rammer det størknede voks trods alt bare en gammel avisside. Ret vægen til og lad lyset størkne et par timer. Til slut klipper du vægen til, og lyset er klar til brug.

You have no rights to post comments