skyllemiddel

Når man ser på alle de forskellige, farverige flasker med skyllemiddel i supermarkedet, så kan det udelukkende skyldes, at der er et marked for disse flasker.

- men hvorfor?

Som regel vil det første svar være, at jeg ønsker bløde håndklæder og lagner. For andre er den "naturlige" duft af en forårseng grunden til at hælde en dosis i vaskemaskinen.

Fair nok, men har du også lyst til at fremprovokere allergi hos dig selv grundet alle de syntetiske stoffer i skyllemidlet - er bløde håndklæder virkelig så meget værd? Men det slutter jo ikke kun ved dig selv, for alt den kemi giver øget belastning af renseanlæggene og dermed øget energiforbrug. Så miljøet står også tilbage som taber.

Inden du trækker kortet med "jeg bruger altså kun Neutral skyllemiddel", så tjek lige ingredienslisten i dette produkt en gang til. Ved du for eksempel, hvad Tallowoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfat er for noget? Jeg bruger en generel huskeregel, at hvis jeg ikke kender til ordet, så gør min krop nok heller ikke, og så er det bedst at undgå. Der er også isopropylalkohol i Neutrals skyllemiddel, og det er et faremærket produkt som ikke må komme i kontakt med øjne, hud eller tøj. Isopropylalkohol indeholder også organisk opløsningsmiddel som ved gentagen eksponering kan give skader på nervesystemet og indre organer som for eksempel lever og nyrer. Jovist, det er ikke hovedingrediensen i det færdige skyllemiddel, men hvorfor overhovedet tage chancen?

Næh, hvis jeg absolut må ty til skyllemiddel, så bruger jeg hellere en smule eddike (godt, gammelt husmoderråd i øvrigt) tilsat et par dråber af min favoritolie. Mange bryder sig ikke om at bruge eddike alene på grund af duften, men så kan du netop tilsætte for eksempel lavendel eller en anden blomsterduft. Du kan også vælge citron eller tea tree, hvis du ønsker at få renset dit tøj helt igennem. Sørg for at bruge den hvide lagereddike, da den brune kan indeholde sukkerstoffer, som sætter sig i vaskemaskinen og tøjet.

- Og skal den have hele armen med duften, så smid en våd klud med nogle dråber olie i tørretumbleren bagefter. Okay, måske er det lidt dobbeltmoralsk at tale om at bruge tørretumbler, for det gavner jo heller ikke miljøet på nogen måde, men selv jeg synder en gang imellem c",)

Et sidste råd er til jer, der primært bruger skyllemiddel på grund af statisk elektricitet - det kan eddiken desværre ikke fjerne. Fyld i stedet en sprayflaske med rent vand og giv dit tøj et par pift for at tilføre lidt fugt, men ikke så tøjet bliver vådt. 

You have no rights to post comments