flakonJeg har tidligere forsøgt mig med at lave min helt egen parfume. Det gik ikke fabelagtigt, for den var simpelthen for skrap. Nu har jeg læst lidt op på mine lektier og er blevet meget klogere. Først og fremmest er det en god idé at blande dine olier med en vegetabilsk olie, da den ellers vil blive alt for påtrængende for dine og andres næsebor. Indtil nu har jeg faktisk brugt olier som parfume, men har i stedet valgt en af Young Livings egne blandinger - bare en dråbe eller to på brystet hver morgen. Den går ikke længere, for nu vil jeg have min helt egen signatur parfume.

Til at starte med skal du have en beholder til din parfume. Jeg vil anbefale dig at få fat i en flaske med en roll-on. Alternativt kan du sagtens bruge en tom og rengjort olieflaske med en aroma glide. Størrelsen på flasken afgør naturligvis, hvor meget vegetabilsk og æterisk olie du skal have i flasken. En god hovedregel er 100 dråber pr. 5 ml. Blandingsforholdet i en 5 ml flaske med plads til 100 dråber i alt er 90 dråber vegetabilsk olie og 10 dråber æterisk olie. Det bedste resultat får du ved at blande dine æteriske olier først og lade dem stå i seks til otte uger for at smelte sammen. Er du ikke så tålmodig, så slå dig løs med det samme og fyld flasken op med vegetabilsk olie.

Normalt taler jeg meget om effekten af de enkelte olier, og hvad de kan hjælpe med. Dette indlæg går kun på duft, men derfor vil du jo stadig høste fordelene ved olierne. Det er bare ikke det, vi kommer til at tale om i dag. Det siges dog, at den olie du bliver tiltrukket er, er også den olie du har mest brug for.

Hvilken vegetabilsk olie du vil bruge er fuldstændig op til dig selv. Jeg bruger altid V-6, men du kan sagtens bruge en kokosolie, mandelolie eller lignende. Bare du ikke anvender oliven, solsikke eller rapsolie i denne sammenhæng, men én der er god til huden. Valg af de æteriske olier er straks mere spændende, og de skal deles op topnoter, mellemnoter og bundnoter. 

Du skal altid starte med at finde dine bundnoter. Det er denne kraftige og komplekse duft, der vil blive hængende i op til otte timer og være med til at få dine topnoter til at udvikle sig. Her finder du typisk olier fra træer, som er med til at berolige og ligesom ligge en bund. Gode bundnoter er baldrian, cedertræ, frankincense, ingefær, myrra, patchouli, vetiver, ylang ylang, kanel og kryddernellike. Dine bundnoter kan sagtens bestå af flere forskellige olier og skal udgøre omkring 20-30% af din æteriske olieblanding - altså to til tre dråber ud af 10 dråber. Kanel er meget kraftig så maksimalt en dråbe af denne olie.

Mellemnoter er mere afbalancerende og tager et stykke tid for at etablere sig. Der er både varme og bløde dufte at finde her, og de har det med at udvikle sig gennem tid. Duften bliver hængende længere end dine topnoter. Gode mellemnoter er basilikum, citrongræscypress, enebær, fennikel, geranium, broget salvie, lavendel, merian, sort peber og rosmarin. Mellemnoter bør udgøre 50-70% af din olieblanding.

Topnoter er som regel de første dufte, der rammer vores næsebor og er mere friske, men også lidt flygtige da duften ikke holder meget mere end en time. Generelt er de fleste citrus og blomsterdufte at finde blandt topnoter. Blandt topnoter finder du appelsin, bergamotte, citron, eucaplyptus, grapefrugt, lime, jasmin, pebermynte, rose og tea tree. Topnoter bør udgøre 10-20% af din olieblanding.

Sørg altid for at blande dine bundnoter først, så kommer du mellemnoter i og til sidst dine topnoter. Lad det som sagt gerne trække i seks til otte uger, før du kommer din bæreolie i. Husk at skrive din opskrift ned, så du altid kan finde tilbage til den. Inden du går i gang med at blande, kan du prøve olierne af ved hjælp af duftstrips. Find de olier som du har tænkt dig at bruge og opdel dem i bundnoter, mellemnoter og topnoter. Så kommer du først dine bundnoter på en duftstrip, dine mellemnoter på en anden og topnoter på en tredje. På den måde kan du tjekke hver af dine noter, om de holder vand og til sidst slår du de tre strips sammen og dufter til resultatet. 

Jeg er meget spændt på at høre, hvilke kombination er dit store hit?

Kommentarer  

#3 Jimmi Linde Kjeldsen 09-09-2019 20:58
Ja, bare i gang Rikke. Jeg kan anbefale dig at komme olierne på nogle duftstrips først. Så kan du hurtigt fornemme, om du har ramt noget godt, inden du laver din blanding færdig. Alle noterne skal have hver deres strip. Så kan du nemlig tjekke hver note for sig og alle noterne sammen. God fornøjelse.
#2 Rikke Feltmann 09-09-2019 20:21
Hej Jimmy

Rigtig god og enkel beskrivelse- tusind tak.
Jeg må prøve det : )

Bedste hilsener fra
Rikke
#1 Maiken 16-08-2016 10:15
JUBIII Mega enkel forklaring om hvordan der laves parfumer af æteriske olier. I love it..! God beskrivelse..Tak

You have no rights to post comments